Christus leeft en regeert
De Engelse prediker Spurgeon vertelde eens over een periode dat hij zich diep wanhopig voelde. Tot Filippenzen 2:9 in zijn gedachten kwam: “Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd en heeft Hem een Naam geschonken boven alle naam.” Spurgeon vertelde: “Mijn verstand was bijna op hol geslagen, zo wanhopig was ik. Maar door die tekst kwam mijn gemoedsrust terug. Ik voelde me als een soldaat die dodelijk gewond was en in de greppel lag, maar ik hoorde een kreet: ‘God heeft HEM hoog verhoogd.’ Dus maakte het mij niet uit wat er van mij terechtkwam, zolang mijn Heere maar verhoogd was. Men zegt dat een van de soldaten van keizer Napoleon gewond was en doodbloedde. Maar toen zag hij de keizer voorbijrijden en zijn ogen flitsten weer vuur. En hij zei: ‘Het maakt niet uit wat er van mij wordt, want de keizer is veilig.’ Zo voelde ik me, in een veel hogere zin, over mijn Heere die is opgevaren naar de hemel, en ik zei tegen mezelf: ‘Zolang Hij leeft en regeert, is alles goed. De mensen mogen tegen me tekeergaan wat ze willen, maar wat maakt het uit zolang Hij verhoogd is?’”
Bron: spurgeongems.org
Na Zijn opstanding onderwijst de Heere Jezus Zijn discipelen over de dingen van het Koninkrijk van God. Op de veertigste dag staat Hij met hen op de Olijfberg en zegent Hij Zijn discipelen met uitgebreide handen. Terwijl Jezus dat doet, vaart Hij op naar de hemel en onttrekt een wolk Hem aan hun ogen. Een wolk is in de Bijbel het teken van Gods aanwezigheid. Nu Zijn werk op aarde is volbracht, keert de Zoon terug naar de heerlijkheid van Zijn Vader.
Jezus had Zijn discipelen verteld dat het voor hen ten goede zou zijn dat Hij terugging naar Zijn hemelse woonplaats (vgl. Johannes 16:7). Vanuit de hemel zal Hij als de verhoogde Christus de Heilige Geest zenden. Jezus verlaat Zijn volgelingen niet, maar komt juist dichterbij. Zo dichtbij als geen mens kan komen: in het hart.
Waarom is het voor christenen belangrijk dat Jezus in de hemel is? De Heidelbergse Catechismus noemt drie redenen. De eerste reden is dat Hij in de hemel hun Voorspraak of Advocaat bij de Vader is (1 Johannes 2:1). We kunnen geen betere Advocaat hebben: Jezus weet als mens precies wat wij meemaken en Hij pleit voor zondaren bij Zijn Vader. Christus denkt aan de Zijnen en bidt voor hen. Als ze zondigen of ontrouw zijn, zegt Jezus: ‘Vader, wees niet vertoornd op hen. U heeft Uw toorn over Mij uitgestort en daarmee zijn hun zonden verzoend.’ Niet alleen met woorden en daden, maar ook in Zijn aanwezigheid is Jezus een herinnering voor de Vader dat door het werk van Zijn Zoon alles volbracht is. Hij ís als het ware een gebed. Hij blijft bidden, ook als wij als mensen stoppen.
De tweede reden is dat Christus als mens in de hemel is en dat dat een bewijs is dat iedereen die door het geloof deelheeft aan Hem, straks ook lichamelijk in de hemel zal komen. De Heere Jezus is namelijk niet los te denken van de Zijnen. De Bijbel zegt het heel sterk: Christus is als Hoofd van Zijn lichaam in de hemel, dus Zijn kinderen, die deel van Zijn lichaam zijn, zijn eigenlijk ook al in de hemel (Efeze 2:6)! Een christen mag dus in het geloof zeggen: Ik kom niet in de hemel, ik ben er al!
Het derde antwoord spreekt van een ruil: Christus nam ons vlees en bloed mee naar de hemel en stuurt Zijn Geest terug. Deze ‘ruil’ laat de tere liefde zien van Christus voor Zijn kerk: Hij wil dat de Zijnen aan Hem denken. Er is een hechte band tussen de Bruidegom in de hemel en Zijn bruid op aarde. Hij wil dat Zijn bruid bij Hem is en de bruid bidt door de Geest van Christus: Kom, Heere Jezus, ja, kom spoedig! De Heilige Geest leert de gelovigen om te zoeken naar de dingen die boven zijn, waar Christus is – en jij met Hem?
Christus deelt nu als Koning in de hemelse glorie. Hij is met heerlijkheid en eer gekroond (Hebreeën 2:9). Hij zit aan de rechterhand van God (Psalm 110:1), de hoogst denkbare positie. In naam van de Vader regeert de Zoon over de kerk en de wereld. Zijn werk is namelijk nog niet klaar. Hij regeert als Koning en komt eens terug om te oordelen, de levenden en de doden. Nu leven we in de tijd tussen Zijn hemelvaart en Zijn wederkomst. Dat is genadetijd. Kijk jij uit naar de dag dat Jezus terugkomt?