Een kus van de Vader
“Een paar vogeltjes wilden bij ons in de tuin een nest bouwen, maar ze werden telkens schuw gemaakt door voorbijgangers. Toen zei ik: ‘Lieve kleine vogeltjes, blijf toch rustig hier en vertrouw maar dat het hier goed is, want zo vertrouwen wij mensen ook op onze God, die ons echt niet wil doodslaan, maar ons juist zijn Zoon heeft gegeven.”
Dat vertelde Maarten Luther in zijn boek ‘Tafelgesprekken’. Blijkbaar was Luther iemand die als een kind vertrouwde op de goedheid van zijn hemelse Vader. En de Bijbel maakt ook duidelijk dat de hemelse Vader is te vertrouwen. Hij is niet alleen de Schepper van de aarde, maar Hij zorgt ook voor de schepping. (Mattheüs 6:26).
In de Bijbel wordt de HEERE vaak vergeleken met een vader. In het Oude Testament laat dit iets zien van de bijzondere relatie die de HEERE heeft met het volk Israël (Deuteronomium 32:6, Jesaja 63:16). Op andere plekken wil ‘Vader’ zeggen dat God de Schepper is van alle mensen (1 Korinthe 8:6, Hebreeën 12:9, Jakobus 1:17). Door de zonde leven mensen gescheiden van de hemelse Vader. Maar door Christus is er een weg terug naar de Vader. Hij zegt: “Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot de Vader, dan door Mij" (Johannes 14:6).
De Heere Jezus maakt in Lukas 15 heel duidelijk dat de hemelse Vader een goede Vader is, die ernaar verlangt dat zondaren bij Hem thuiskomen. Ds. H.J. Hegger schreef in zijn boek ‘Wat is geloven’: “Geloven is de zoen van Gods vergeving ontvangen, de kus van de vader aan de verloren zoon in de gelijkenis van Lukas 15. Geloven is de omhelzing van die Vader ervaren.”
Het is goed te beseffen dat God Vader is op een heel unieke manier. Aardse vaders kunnen liefhebben en zorgzaam zijn, maar ook verschrikkelijke dingen doen. Dominee R. van Kooten schrijft: “Wij moeten niet ons vaderbeeld projecteren op God, dan hebben wij toch een menselijke vader. Het is juist andersom: de wijze waarop God vader is, wil ons vaderschap toetsen en vernieuwen.”
In de Bijbel en de catechismus wordt gesproken over de zorg en ‘voorzienigheid’ van God. Dat roept vaak vragen op. Want hoe zit het met al dat lijden in de wereld, dat ook niet aan christenen voorbijgaat? In Gods voorzienigheid zit een geheim, een mysterie. Lijden zorgt voor grote vragen over Gods vaderzorg. En toch. Zelfs christenen die vervolgd worden, pijn en honger lijden, kunnen door Gods genade zeggen: “De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.”